Het leven heeft steeds meer snelheid en deadlines, werkdruk en we raken sneller overprikkeld. Stress wordt vaak negatieve factor voor gezondheid opgevat, maar een feit is dat we altijd stress nodig hebben om scherp te blijven en om naar behoren te presteren, om het beste uit onszelf te halen. Anders wordt dit als onze wilsacties niet langer verbonden zijn met onze levensvisie en we gaandeweg ons innerlijk kompas uit het oog verliezen. Dan verliezen onze ‘drive’ gericht naar buiten toe en gaan we ons steeds vaker afvragen waar we het eigelijke allemaal nog voor doen. Vanaf dat moment worden onze eigen gedachten een stressor, een extra bron van stress.
Wanneer we onze gedachten steeds meer en meer binnenwaarts richten verhoogd dit de activiteit van ons autonome zenuwstelsel, het ANS dat op zich al veel te verwerken had door de enorme hoeveelheid prikkels die tegenwoordig op iedereen afkomt, denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde corona- en economische crisis, mobiele telefonie, werkdruk, zendmasten, etc. Laat staan dat ons in deze situatie ook nog een ziekte of aandoening overkomt. Dan slaat de balans van ons zenuwstelsel soms geheel door naar een contante overprikkeling, waarvan long covid een goed voorbeeld is.
Het lichaam heeft twee zenuwstelsels:
1. Het willekeurige zenuwstelsel dat onder invloed van onze wil staat. Hiermee kun je denken, spreken en je spieren aansturen; bewegen.
2. Het onwillekeurige zenuwstelsel dat niet onder invloed van onze wil staat en automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam reguleert (ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering en de stofwisseling).
Het onwillekeurige zenuwstelsel bestaat uit twee regelsystemen de (ortho)sympaticus en de parasympaticus met elk een tegengestelde werking:
De (ortho)sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die vooral overdag actief is en ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. De stof die hier bij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE. In deze fase stijgt de basis spierspanning, je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.
De parasympathicus (het rem pedaal en de “acculader” van je lichaam) is de tegenspeler van de (ortho)sympathicus, en is vooral in de nacht verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt in uitgebalanceerd toestand voor regeneratie, lichamelijke ontspanning, reparatieprocessen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is en in veel gevallen specifiek de nervus vagus: HERSTEL.
Langdurige stress ondermijnt onze gezondheid en beïnvloedt het onwillekeurige zenuwstelsel negatief. Lichamelijke en geestelijke tekenen van stress dienen zich aan, zoals pijn in spieren/gewrichten, hoofdpijn, buikpijn (opgeblazen gevoel), misselijkheid, slecht slapen, vermoeidheid, onrust en gedachten van wanhoop. Wordt de overprikkeling chronisch, dan kan dit leiden tot angststoornissen, depressies, burn-out, etc. Medisch (structureel) is er meestal niets afwijkend te vinden. Onderzoeken die gedaan worden zijn o.a. bloedonderzoek, echografie, endoscopie.
Tijdens het osteopathisch onderzoek worden er vaak in geval van overprikkeld zenuwstelsel verklarende letsels en bewegingsverliezen geregistreerd in de wervelkolom, de schedel, het heiligbeen en ter hoogte van ophangstructuren van de (buik)organen.
In Psychosomatische Osteopathie richten we ons enerzijds op het realiseren van ontspanning en bewegingswinst in alle lichaamsdelen, om het beschreven onwillekeurig zenuwstelsel uit te balanceren en het zelfherstellend vermogen , door het optimaliseren van de stroom lichaamsvloeistoffen door het lichaam. Anderzijds richten we ons ’top-down’ op het hervinden en uittesten van je oorspronkelijke lichaamsschema, innerlijke kompas en helpen we je bij het vinden van een effectieve strategie om voortaan beter met stressoren uit de buitenwereld om te gaan.
De persoon in kwestie gaat zich door de holistische werkwijze van therapie al snel beter in zijn/haar vel voelen. De osteopaten binnen de praktijken in Midden-Nederland hebben de kennis om je bij stressgerelateerde klachten en symptomen adequaat te helpen. We heten je harte welkom!
0 reacties